Holleeder opgepakt wegens verdenking van 2 liquidaties

(Het Parool, 2014) Foto van Willem holleeder
(Het Parool, 2014)
Foto van Willem holleeder

Amsterdam – Willem Holleeder is zaterdag opgepakt, hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de liquidaties van Kees Houtman 2005 en Thomas van der Bijl in 2006.

Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam bekend.

De 56-jarige Holleeder wordt ervan verdacht deel te nemen aan een criminele organisatie en het medeplegen van een moord. Fred Ros in het omvangrijke Passageproces over de liquidaties. “Hij heeft belastend over Holleeder verklaard”, aldus een woordvoerster van het OM. Holleeder werd eerder een straf van negen jaar toegelegd voor het afpersen van een aantal zakenlieden. In januari 2012 kwam hij na zes jaar voorwaardelijk vrij. (www.nu.nl) (Phillipus Zandstra, http://www.nrc.nl) (Paul Vugts, http://www.ad.nl)

Criminele Organisatie
De geliquideerde Houtman stond aan het hoofd van een criminele bende, hij was een vastgoedhandelaar. Hij zou door Holleeder zijn afgeperst. Houtman is op 2 november 2005 in Amsterdam-Osdorp voor zijn huis doodgeschoten. Op 20 april 2006 werd Van der Bijl onder vuur genomen in het Amsterdamse café De Hallen, waar Van der Bijl eigenaar van was. Justitie wilde hem horen als getuige in de afpersingszaak van Houtman. (www.nu.nl) (Phillipus Zandstra, http://www.nrc.nl) (Paul Vugts, http://www.ad.nl)

Bewijs
Toch stond Holleeder tot nu toe niet terecht in het Passageproces, wegens gebrek aan bewijs. Zijn naam duikt wel vaak op in het dossier en hij werd al eerder in verband gebracht met de moorden op Houtman en Van der Bijl. Ook kroongetuige Peter la S. legde al belastende verklaringen over Holleeder af. (www.nu.nl) (Phillipus Zandstra, http://www.nrc.nl) (Paul Vugts, http://www.ad.nl)

Uitspraak
Vanavond zal de uitspraak zijn en blijken of Holleeder echt de dader is van deze liquidaties.

Plaats een reactie